Binnentankvaart

In de olie-industrie in Noordwest Europa en de ARA regio in specifieke zin wordt gebruik gemaakt van een viertal mogelijkheden om olie te transporteren: (1) oliepijpleiding, (2) barge transport, (3) spoorvervoer en (4) tank transport.

Het rivierennetwerk in Noordwest Europa is uitermate geschikt voor transport van olieproducten middels tanker barges. Daarnaast kent dit gebied een hoge mate van industrialisatie en  consumentenmarkten.

Wanneer ingezoomd wordt op welke producten van de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen (ARA) naar het achterland worden getransporteerd door tanker barges dan is dat met name middel destillaten (heatingoil, diesel en jet-kero) en nafta. De omgekeerde weg zien wij vooral stookolie, nafta en benzine componenten getransporteerd worden.

Ook is er veel barge-bewegingen tussen de havens in de ARA regio onderling en de havens van Vlissingen en Gent. Rotterdam heeft een cluster aan raffinaderijen en is het crude import en stookolie export centrum. Amsterdam is ’s werelds grootste benzine blending en export haven. Antwerpen wordt gekenmerkt door opslag van middel destillaten en is een petrochemisch hub.

Grofweg gezegd zijn er twee geografische barge markten: ARA en Rijn barge transport markt. Deze twee markten zijn met elkaar verbonden. Wanneer vrachttarieven in de ene markt hoger zijn dan de andere markt zal er scheepscapaciteit ingezet worden om hun voordeel te houden van deze marktsituatie. Dit zal uiteindelijk weer een drukkend effect hebben op de tarieven.

Partijen die actief zijn in de binnentankvaart zijn (1) scheepseigenaren en rederijen, (2) barge operators en (3) oliehandelaren (majors, importeurs en traders). De eerste marktpartij wordt gezien als aanbod, de derde marktpartij als vraag en de tweede marktpartij als logistieke en commerciële tussen schakel.

In de binnentankvaart zijn zo’n 1,200 barges actief. Bijna 1,000 barges zijn dubbelwandig en ongeveer kwart van het totale aantal is enkelwandig. De enkelwandige zullen per 1 januari 2019 worden uitgefaseerd.

Meer weten over de binnentankvaart of over de vrachttarieven van de ARA en Rijn barge transport markten, neem dan contact op ons kantoor.

+31-76-7676323

 

Contact us
Fields with * are required