Olieprijs

De olieprijs wordt gevormd op de oliemarkt door een samenspel van fundamentele marktgegevens zoals het aanbod van en de vraag naar ruwe olie maar ook door emoties, speculatie en lange termijn verwachtingen over de olieprijs.

Wanneer er wordt gesproken over vraag naar olie dan worden gedacht aan factoren zoals economische groei en energieverbruik. Wordt er gesproken over aanbod naar olie dan kan worden gedacht aan productievolumes, productiecapaciteit, oliereserves, technologische ontwikkeling en geopolitiek.

Naast bovenstaande vraag – en aanbodfactoren spelen financiële handel (speculatie en hedging) en de EURUSD wisselkoers een belangrijke rol bij de totstandkoming van de olieprijs. De rol van handelaren en het monetaire beleid van centrale overheid zijn factoren die de laatste paar jaar een steeds belangrijkere rol hebben ingenomen in de wereldoliemarkt.

De belangrijkste handelsplaats voor ruwe olie en olieproducten is de New York Mercantile Exchange (NYMEX), de grootste goederen termijnmarkt in de wereld. Daarnaast is in Londen de Intercontinental Exchange (ICE) een belangrijke termijnmarkt.

Onderstaand weekgrafiek geeft inzicht in het verloop van ICE Brent crude, een ruwe olie soort dat wordt verhandeld op de ICE termijnbeurs in Londen.

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van olieprijzen, kijk dan eens naar de dienst die PJK International aanbiedt, PJK Markt Analyse. U kunt ook gewoon contact opnemen met ons kantoor.

+31-76-7676323

Contact us
Fields with * are required